Neljä vaarallista kulkutautia uhkaa maailmaa. Ihmiskunnan pelastuminen on muutaman neuvokkaan tutkijan väsymättömän työn varassa. Kuulostaako tutulta? Matt Leacockin yhteistyöpeli Pandemia on tänään pelottavankin ajankohtainen.
Pelin idea
Pandemiassa pelaajien tehtävänä on keksiä parannuskeino neljään maailmalla leviävään sairauteen. Parannuskeinon keksiäkseen pelaajan pitää pystyä keräämään käteensä — joko itse tai kanssapelaajien avustuksella — sarja samanvärisiä kortteja. Samalla, kun pelaajat koettavat saada käsiinsä tarvittavat kortit, heidän pitää pyrkiä hillitsemään jo maailmalla leviäviä tartuntoja.
Pelilaudan maailma on jaettu verkostoon, jossa jokaisesta kaupungista on yhteys muutamaan muuhun kaupunkiin. Eri puolilta maailmaa liikkeelle lähtevät taudit leviävät mielenkiintoisen mekaniikan mukaan: jokaiseen kaupunkiin mahtuu vain kolme samanväristä tautia merkitsevää kuutiota. Mikäli lisää pitäisi laittaa, tauti leviääkin jokaiseen ongelmakaupungin naapurikaupunkiin. Tästä puolestaan saattaa aiheutua uusia ongelmia, mahdollisesti jopa tuhoisa ketjureaktio, jossa taudin yksi leviäminen aiheuttaakin kerralla useita samanlaisia leviämisiä.
Pelaajan vuoro muodostuu kolmesta osasta. Ensin pelaaja tekee muutamia toimintoja: liikkuu, lääkitsee, kerää tietoa, perustaa tutkimuskeskuksia ja niin edelleen. Sitten hän nostaa lisää kortteja käteensä ja lopulta nostaa pakasta uusia alueita, joissa tauti puhkeaa. Korttiennostot voivat myös aiheuttaa epidemioita, joita on ripoteltuna melko tasaisesti pelaajien nostopakkaan. Epidemian aikana jo tartunnan saaneet kaupungit palaavat nostopakan päälle, minkä vuoksi samoilla alueilla, josta tauti on jo puhdistettu, joudutaan mahdollisesti lisätöihin — tai mikä pahempaa, ellei puhdistusta ole vielä tehty, saattavat fataalit tautien ulosleviämiset tulla ajankohtaisiksi.
Pelaajille arvotaan pelin alussa oma hahmo viiden mahdollisen hahmon joukosta, joista jokaisella on jokin erityisominaisuus. Yksi pystyy kuljettamaan tehokkaammin muita paikasta toiseen, toinen jakaa tietoa vapaammin, kolmas voi lääkitä sairastuneita alueita nopeasti, neljäs keksii parannuskeinoja helpommalla ja viides perustaa tutkimusasemia ilman rajoituksia. Yhtenä haasteena on suunnata pelistrategia niin, että jokaisen pelissä olevan hahmon erityiskyvystä saadaan paras teho irti. Erilaisia kombinaatioita ja pelistrategioita on siis monia.
Yhteistyöllä voittoon
Pandemiassa kaikki pelaajat pelaavat yhdessä peliä vastaan, ja siis kaikki voittavat tai kaikki häviävät. Menestys pelissä perustuukin hyvään yhteistyöhön — ja hieman onneenkin. Voittoehtoja on vain yksi: kaikki parannuskeinot ehditään keksiä. Tappioehtoja on puolestaan useita: liian monta taudinleviämistä, liian paljon samanlaisia tautikuutioita laudalla ja nostopakan loppuminen. Voittoon joutuu usein tekemään paljon työtä riskirajoilla, kun taas tappio voi iskeä musertavasti silmänräpäyksessä.
Pelin vaikeustasoa voi säätää nostopakkaan asetettavien epidemioiden määrällä. Mitä enemmän epidemiakortteja, sitä hankalammaksi peli käy. Pelin vaikeustaso muuttuu myös pelaajamäärän mukaan: periaatteessa peli on sitä haastavampi, mitä enemmän pelaajia on mukana, sillä käsikortteja saa silloin pelin alussa vähemmän, ja oikea korttiyhdistelmä pitää haalia ehkä useammasta kuin yhdestä kädestä. Toisaalta, useamman pelaajan pelissä pelaajat pystyvät levittäytymään tehokkaammin kartan kaikille suunnille, ja muutenkin hyödyntämään monipuolisesti useampia erikoiskykyjään yhteiseksi hyväksi. Kaiken kaikkiaan peli tuntuu olevan hyvin tasapainossa, ja peli kestää uudelleenpelaamista melko hyvin.
Pelin ratkaisu riippuu jonkin verran korttituurista, mutta ei mitenkään liiaksi. Lyhyeen loppuva tappiopeli jättää yleensä melkoisen revanssihengen, ja koska peliaika on vain puolisen tuntia, on uuden erän ottaminen yleensä helppoa.
-lautapeliopas